Blaasontsteking:

Het verantwoordelijke agens zit al in ons lichaam
Darmbacteriën veroorzaken cystitis

Darmbacteriën veroorzaken cystitis

90 % van de blaasontstekingen worden veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli, afgekort E. coli. Deze bacteriën maken deel uit van onze natuurlijke darmflora, waar ze een nuttige en dus onschadelijke rol spelen. De urinebuis van de vrouwen is maar enkele centimeters lang, ook de afstand tussen de anus en de opening van de urinebuis is kort. Voor bacteriën is het bijgevolg niet moeilijk om de urinebuis en zelfs de blaas te bereiken, waar ze in tegenstelling tot de darm wel schadelijk kunnen zijn.

De bacteriën kunnen in de urinebuis en blaas terecht komen zonder dat een vrouw dit merkt of voelt. Een gezond afweermechanisme zal het dreigende gevaar meteen in de kiem smoren. Maar als het afweersysteem verzwakt is, kunnen E. coli bacteriën zich vasthechten aan het slijmvies en potentieel een infectie veroorzaken.

Bondgenoten van een blaasontsteking: 

koude, seks en zeep

Als het immuunsysteem verzwakt is, kan een infectie zich makkelijk uitbreiden. Dit is een algemene regel die zowel geldt voor een verkoudheid als voor een blaasontsteking. Ons lichaam slaagt er niet langer in de microben uit te schakelen, waardoor deze zich kunnen vermenigvuldigen en bijgevolg ons ziek maken. Koude temperaturen bevorderen een blaasontsteking. Koude vermindert immers de doorbloeding, in het bijzonder de doorbloeding van het slijmvlies. Daarom is het beter niet op een koude bank in het park te gaan zitten en is het ook beter je zwempak uit te trekken na het zwemmen.

Met hygiëne is het zoals met veel andere dingen: té is nooit goed. In dit geval gaat het om de pH-waarde bij de geslachtsdelen. Als je geparfumeerde zeep gebruikt, kan de pH-waarde stijgen, zodat kiemen makkelijker kunnen binnendringen.

Ook frequent vrijen kan een vervelende urineweginfectie veroorzaken. Bij het vrijen raakt het slijmvlies geprikkeld en bovendien komen de bacteriën door de mechanische wrijving makkelijker in de urinebuis terecht, die bij vrouwen juist heel kort is. 

Symptomen van een blaasontsteking

Help, het brandt!
Vaak moeten plassen
Branderig gevoel bij het plassen
Pijnlijke krampen
Troebele, onaangenaam ruikende urine
Ongewenst urineverlies

Een diffuse pijn en een dwingende drang om te plassen, ondanks dat je maar een paar druppels kan plassen, kunnen de eerste tekenen van een blaasontsteking zijn. Een branderig gevoel bij het plassen wijst vrij zeker op een blaasontsteking. Hoe verder de infectie vordert des te sterker wordt de drang om te plassen en des te meer krampachtige pijn in de blaasstreek.

De bacteriën hebben zich verspreid, de blaas is geprikkeld en geeft steeds vaker het signaal om te plassen. De urine kan troebel worden en onaangenaam ruiken. Soms bevat ze ook enkele rode bloedcellen.

Welke hulp kan Femannose® N bieden bij een blaasontsteking?

Neem bij een blaasontsteking Femannose® N gedurende 5 dagen. De oorzakelijke bacterie kan zich niet meer vasthechten en wordt tijdens het plassen weggespoeld. Als er binnen de drie dagen geen verbetering is of als er koorts optreedt, is het raadzaam naar de dokter te gaan.

De infectie kan zich ook vanuit de blaas naar boven toe uitbreiden en een nierbekkenontsteking veroorzaken. Dit moet meteen door een arts worden behandeld. Femannose® N kan samen met antibiotica worden gebruikt, aangezien hun werkingsmechanismen niet concurreren.

Welke andere maatregelen kunnen de heling versnellen?

Naast het innemen van Femannose® N worden er nog enkele maatregelen aangeraden om zo snel mogelijk van die vervelende blaasontsteking verlost te zijn:

 • Veel drinken!
 • Minstens twee liter per dag om de urinewegen goed door te spoelen, en ook om na genezing een nieuwe blaasontsteking te voorkomen.
 • Bescherm u tegen koude!
 • Warme temperaturen bevorderen de doorbloeding en de genezing.
 • Rust!
 • Slaap genoeg, gun uw lichaam rust.
FEMANNOSE® N

FEMANNOSE® N

Femannose® N bevat D-mannose en biedt een nieuwe benadering voor de behandeling en preventie van blaasontstekingen en urineweginfecties.

Voor volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar.

 • Voordelen van het product
  • Een formule met D-mannose voor de behandeling en de preventie van blaasontsteking en andere urineweginfecties.
  • Geen ontwikkeling van resistentie.
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Maar vraag eerst raad aan uw arts.
  • Diabetici.
  • Fruitsmaak zonder toegevoegde suikers.
  • Natuurlijk, veganistisch: bevat geen gluten, lactose of bewaarmiddelen.
  • Voor volwassenen en kinderen boven de 14 jaar.
  • Zichtbaar effect mogelijk vanaf de eerste inname***.
 • Actieve stof

  2g D-Mannose

Vraag advies bij uw dichtstbijzijnde apotheek